អ្នក​ជំនាញ៖ ហាមដាច់​ខាត​កុំ​ប្រថុយ ទទួល​ទាន​ផ្លែឈើ ដែល​មិន...



វេជ្ជបណ្ឌិត Tran Minh Hanh អគ្គលេខាធិការ​សមាគម​ចំណីអាហារ​វៀតណាម បាន​បញ្ជាក់​ថា មិន​មែន​គ្រប់​កសិដ្ឋាន​សុទ្ធតែ​អនុវត្ត​តាម​ការ​ណែនាំ​មិន​ឲ្យ​ប្រើ​ប្រាស់​សារធាតុ​ហាម​ឃាត់​នោះ​ទេ ជា​ពិសេស​ពេល​ជិត​ប្រមូល​ផល។ ដូច​នេះ លោក​បាន​ណែនាំ​ប្រជាជន​ទាំង​អស់​ថា គួរ​កុំ​ប្រថុយ​គ្រោះ​ថ្នាក់​ទទួល​ទាន​ផ្លែឈើ​ដែល​មិន​ចិត ឬ​មិន​បាន​លាង​សម្អាត ព្រោះ​អាច​នាំ​ផល​ប៉ះ​ពាល់​ដល់​សុខភាព។

តាម​ការ​ចុះ​ផ្សាយ​លើ​ទំព័រ​សារព័ត៌មាន Tuoitre បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា កសិដ្ឋាន​នៅ​ប្រទេស​វៀតណាម ភាគ​ច្រើន​បើក​ឲ្យ​ទេសចរ​ចូល​ទស្សនា ឲ្យ​ភ្ញៀវ​ទេសចរ​អាច​បេះ​ផ្លែឈើ​ទទួល​ទាន​នៅ​នឹង​កន្លែង​ដោយ​មិន​បាន​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន ដោយ​លាង​សម្អាត ឬ​ចិត​សម្បក​ឡើយ។ ការ​ទទួល​ទាន​ស្រស់​បែប​នេះ អាច​នាំ​គ្រោះ​ថ្នាក់​ដល់​សុខភាព ព្រោះ​កសិដ្ឋាន​ខ្លះ​នៅ​តែ​បំពាន ប្រើ​សារធាតុ​ហាម​ឃាត់ បាញ់​លើ​ផ្លែឈើ​ទាំង​នោះ។
សារជាតិ​គីមី​ដែល​ប្រើ​លើ​ផ្លែឈើ​ទាំង​នោះ អាច​នាំ​ឲ្យ​មាន​ហានិភ័យ​ចំពោះ​ជំងឺ​មហារីក ព្រម​ទាំង​ជំងឺ​ផ្សេង​ៗ​ទៀត​ក្នុង​រយៈ​ពេល​វែង។ ចំណែក​សំបក​ដែល​មិន​បាន​លាង​សម្អាត អាច​ជាប់​ដោយ​ប៉ារ៉ាស៊ីត​ជា​ច្រើន​ប្រភេទ ជា​ពិសេស​ដង្កូវ​តូចៗ ដែល​អាច​នាំ​ឲ្យ​រាគ​រូស និង​ឈាន​ទៅ​ដល់​ជំងឺ​ដង្កូវ​ក្នុង​ពោះ​វៀន​ជា​ច្រើន​ទៀត។
វេជ្ជបណ្ឌិត Nguyen Duy Phong ដែល​ជា​សាស្ត្រាចារ្យ​ក្នុង​សមាគម​ចំណី​អាហារ​បាន​និយាយ​ថា៖ “កុំ​ញាំ​ផ្លែឈើ​ដែល​ទើប​បេះ​ផ្ទាល់​ពី​ចម្ការ។ ចំណាយ​ពេល​លាង​បន្តិច​ទៅ។ វា​ប្រហែល​ខាត​ពេល ១ ឬ ២​នាទី តែ​អ្នក​អាច​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ”៕





No comments